۸ گام اصلی بازاریابی برای یک کسب و کار کوچک

۸ گام اصلی بازاریابی برای یک کسب و کار کوچک

درآغاز فعالیت یک کسب و کار کوچک، یکی از مهمترین مواردی که به رشد و پایداری آن کمک می‌کند، بازاریابی صحیح و هدفمند است. هر کسب و کار برای این منظور ضروری است نسبت به تدوین یک برنامه بازاریابی متناسب با محصول و خدمات خود اقدام نماید. اما در کلیه برنامه‌های تدوین شده گام‌های تقریبا یکسانی وجود دارد که اصول اصلی یک فرایند بازاریابی است. رعایت این موارد موجب می‌شود که بودجه و سرمایه شما جهت ورود به بازار هدر نرفته و به صورت هوشمندانه مورد استفاده قرار گیرد. ما در این مقاله ۸ گام اصلی را اشاره کرده‌ایم. فعالیت‌هایی که تقریبا هر کسب و کاری باید به آن توجه کند.

۱-انجام تحقیقات بازار

تحقیقات بازار بخش مهمی از توسعه استراتژی بازار  یک کسب و کار کوچک است. این فعالیت شامل جمع آوری اطلاعاتی است که دید مناسبی به شما در خصوص نوع تفکر مشتریان، الگوها و مکان‌های خرید توسط آنها ارایه می‌دهد. علاوه بر این به شما در پیش بینی فروش اولیه، نظارت بر رروند بازار و فعالیت رقبا کمک می‌کند.

۲-تعیین بازار هدف

در بازاریابی تلاش برای تبلیغ محصول و خدمات کسب و کارهای کوچک برای همه افراد می‌تواند پر هزینه و بی اثر باشد. یک بازاریابی هدفمند باید بدنبال تقسیم‌بندی مشتریان بالقوه خود بر اساس ویژگی‌های خاص باشد. برای تقسیم بندی بازار هدف می‌توانید گروه‌بندی زیر را انجام دهید:

الف-جغرافیا: موقعیت مکانی

ب-جمعیت شناسی: سن، جنسیت، سطح تحصیلات، درآمد، شغل

ج-رفتار: وفاداری، نوع نگرش، آمادگی برای خرید، تعداد دفعات استفاده از محصول

د-سبک زندگی: طبقه اجتماعی، شخصیت، ارزش‌های شخصی

۳-شناسایی ارزش منحصر به فرد محصول و خدمت

در این بخش باید به این موضوع توجه کنید که در کسب و کار کوچک شما دلیل منحصر به فردی که مشتریان به جای رقبا از شما خرید می‌کند چیست. به عبارتی نقطه تمایزی که کسب و کارتان را از دیگران متمایز می‌کند به چه شکل است. مهم آن است که این نقطه تمایز را به مشتریان منتقل کنید. برای تعیین این نقطه تمایز می‌توانید سوالات زیر را از خود بپرسید:

-چه چیزی را در محصولات و خدمات خود بیشتر دوست دارید؟

-چه مهارت یا دانش خاصی دارید؟

-چه چیزی باعث می‌شود که مشتریان به جای رقبا به سراغ شما بیایند؟

-مشتریان با خرید محصولات و خدمات‌تان چگونه سود می‌برند؟

-هنگام توصیف کسب و کار کوچک خود برای دیگران، چه جنبه‌هایی را برجسته می‌کنید؟

۴-توسعه برند کسب و کار

هر کسب و کار به بک برند نیاز دارد. برند چیزی بیش از طراحی یک لوگو، رنگ یا شعار تبلیغاتی است. در حقیقت برند در یک کسب و کار کوچک باید کاملا شفاف بوده و از نظر احساسی با مشتریان هدف ارتباط برقرار کند و آنچه شما در کسب و کارتان ارایه می‌دهید را به طور کامل برای آنها توصیف کند.

۵-انتخاب کانال بازاریابی مناسب

کانال‌های ارتباطی متعددی برای بازاریابی در یک کسب و کار کوچک وجود دارد در این میان آنچه مهم است انتخاب کانال مناسب بر اساس نوع مخاطب و گروه هدف شماست. وب سایت، شبکه‌های اجتماعی، وبلاگ، بروشور و تبلیغات چاپی، رویدادها، بازاریابی دهان به دهان، پست الکترونیک نمونه‌هایی هستند که در این مسیر قابل استفاده می‌باشند.

۶-تعیین اهداف و بودجه بازاریابی

دقیقا مشخص کنید که از طریق بازاریابی به چه چیزی می‌خواهید برسید. اهداف باید خاص، قابل اندازه‌گیری، دست یافتنی و دارای زمان باشند. از طرفی تعیین بودجه بازاریابی نیز نکته قابل توجه دیگر است. در برنامه بودجه بندی برای بازاریابی کسب و کار کوچک خود به مواردی چون توسعه و نگهداری وب سایت، طراحی برند، چاپ محتوای تبلیغاتی، استخدام بازاریابی حتما توجه کنید. طی یک قاعده کلی ۳ تا ۵ درصد گردش مالی سالانه شما باید صرف بازاریابی شود. البته اگر کسب و کاری جدید هستید ممکن است لازم باشد در ابتدا بودجه بیشتری برای کسب و کار خود اختصاص دهید.

۷-به مشتریان وفادار خود توجه کنید

مشتریان کلید موفقیت شما هستند. بنابراین حفظ و نگهداری آنها بسیار مهم است. برای این منظور می‌توانید استراتژی‌های متفاوتی را استفاده کنید. مواردی نظیر:

-ارتباط منظم با مشتریان از طریق شبکه های اجتماعی، وبلاگ، ایمیل

-پیگیری رضایت پس از فروش محصول یا خدمت

-ارایه مزیت خاص برای مشتریان وفادار

-توجه به بازخوردها و شکایات به عنوان فرصتی برای بهبود

-عمل به وعده‌های ارایه شده

۸-نظارت و بازبینی فعالیت بازاریابی

بازبینی فعالیت‌ها و رصد این موضوع که آیا نتیجه فروش مطلوب بوده است یا خیر یکی از نکات قابل توجه در بازاریابی است. برنامه تدوین شده خود را هر سه ماه یکبار مرور کنید تا مطمئن شوید نتایج منطبق بر استراتژی‌تان است. بررسی ورود رقبای جدید، بررسی منظم آمار فروش، نظارت بر فعالیت مشتریان در حین کمپین تبلیغاتی، استفاده از ابزارهای تحلیلی جهت تعیین اثر بخشی کمپین‌ها و بررسی مشکلات و چالش‌های پیش آمده از جمله فعالیت‌های نظارتی در این میان می‌تواند باشد.