بازار پر سود فروش حلزون در جهان نکته ای قابل توجه

بازار پر سود فروش حلزون در جهان نکته ای قابل توجه

با افزایش جمعیت،  شاید یکی از دغدغه های مهم بشر تامین غذا باشد. اینکه چگونه می‌توانیم انسانها را با بهترین و سالم ترین مواد غذایی و بدون آسیب رساندن به زمین  تغذیه کنیم. شاید یکی از جالب ترین راه حل های جهان امروز را بتوان فروش حلزون نامید. بله ! حلزون این موجود کوچک اما خارق العاده که دنیا هر روز با شناخت بیشتر آن علاقه بیشتری به پرورشش پیدا می کند. حلزون ها دارای پروتئین بسیار بالا، چربی و کربوهیدرات کم و مواد مغذی فراوانی هستند. واقعا این حقیقت که طبیعت چگونه می تواند سبزیجات (که توسط حلزون ها خورده می شود) را به چنین منبع غذایی مغذی برای ما تبدیل کند شگفت انگیز است. آنقدر شگفت انگیز که دنیایی از داد و ستد را در جهان به راه انداخته است.

حلزون، پرورش حلزون

بازار جهانی فروش حلزون – یافته ها و بینش های کلیدی

کشورهای اروپایی همچنان بازارهای عمده مصرف حلزون ها هستند.  در سال ۲۰۱۶، بازار جهانی فروش حلزون به ۴۳ هزار تن رسید که از نظر قیمت این حجم از معاملات  معادل ۱۵۴ میلیون دلار است.

با وجود رشد  تدریجی بازار جهانی فروش حلزون  از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۶، این بازار با برخی از نوسانات محسوس در سال های خاص مواجه شد. یک افت قابل توجه در سال ۲۰۱۰ (۱۳- %)  که تا سال ۲۰۱۴ ادامه داشت و سپس  با افزایش قابل توجهی همراه شد. و دقیقا این روند تکرار شد و سپس در سال ۲۰۱۶ برگشت.

بر اساس گزارش منتشره توسط  IndexBox که اخیرا منتشر شده است، اسپانیا با (۱۶/۵ هزار تن)، مراکش با (۶ هزار تن)، فرانسه  با( ۵/۳ هزار تن) و ایتالیا با (۲/۱ هزار تن) تقریباً ۶۹ درصد از مصرف جهانی را تشکیل می دهند.

بالاترین نرخ رشد سالانه مصرف حلزون از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۶ در مراکش با رشد ۲۱/۶+٪ و فرانسه با ۵/۹+٪ ثبت شده است. مراکش سهم خود را در مصرف جهانی از ۳ درصد در سال ۲۰۰۷ به ۱۵ درصد در سال ۲۰۱۶ افزایش داد. در مقابل، سهم چین به همان میزان کاهش یافت. سهام سایر کشورها در دوره مورد بررسی نسبتاً بدون تغییر باقی مانده است. در میان کشورهای مصرف کننده پیشرو، سطوح بالای مصرف  سرانه در اسپانیا (۳۵۸ گرم در سال در سال ۲۰۱۶) و مراکش (۱۷۴ کیلوگرم در سال) ثبت شد که بسیار بالاتر از میانگین جهانی ۵.۹ گرم در سال بود. علاوه بر این، سطوح بالایی از مصرف سرانه حلزون در پرتغال (۱۵۵ کیلوگرم در سال در سال ۲۰۱۶)، فرانسه (۸۲ کیلوگرم در سال)، تونس (۸۲ کیلوگرم در سال) و بوسنی و هرزگوین (۱۹۷ کیلوگرم در سال) مشاهده شد. طی سال‌های ۲۰۰۷-۲۰۱۶، بالاترین نرخ رشد سالانه مصرف سرانه در مراکش (۲۱/۶+ درصد در سال)، فرانسه ( ۵/۵+ درصد در سال) و پرتغال (۶.۴+ درصد در سال) مشاهده شد. با افزایش مصرف سرانه در سال های اخیر، رشد بیشتر بازار در این کشورها نیز در میان مدت قابل انتظار است.

کشورهای اروپایی همچنان بزرگترین مصرف کنندگان حلزون هستند

با وجود استانداردهای رو به رشد زندگی و محبوبیت غذاهای اروپایی در کشورهای آسیایی که خود شاید چشم انداز خاصی را برای رشد بازار در این کشورها فراهم می کند. اما با این حال، به دلیل ویژگی محصول، افزایش شدید مصرفو فروش حلزون انتظار نمی رود.

بازار فروش حلزون تا سال ۲۰۲۵ به ۵۰ هزار تن خواهد رسید

برای مدت طولانی حلزون به عنوان یک غذای سنتی در غذاهای مدیترانه ای در نظر گرفته می شد. در حال حاضر، بیشتر حلزون ها هنوز در پخت و پز مصرف می شوند، اما محبوبیت استفاده از حلزون در لوازم آرایشی نیز با سرعت زیادی در حال افزایش است. علاوه بر این، بهبود فناوری انجماد و کنترل دما خود باعث افزایش تقاضا از سوی صنایع غذایی شده است. به لطف استقبال جهانی از سبک زندگی سالم، و همچنین رشد درآمد و تاثیرات مد،  بر غذاهای اروپایی در کشورهای آسیایی، تقاضای فزاینده ای در بازارهای آمریکای شمالی و آسیای جنوب شرقی برای خرید و فروش حلزون وجود دارد. در عین حال، گوشت حلزون به طور سنتی در کشورهای آفریقایی، به ویژه غرب آفریقا،  به عنوان یک غذای اصلی است، مصرف می شود.

رشد محبوبیت تغذیه سالم، بازاریابی محصولات و فروش حلزون  به عنوان جایگزین طبیعی، ظهور محصولات جدید (خاویار حلزون)، افزایش تقاضا برای لوازم آرایشی ساخته شده از محصولات ارگانیک در آینده به روند صعودی ملایم بازار کمک خواهد کرد. با پیش بینی CAGR   در یک  دوره نه ساله ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۵ میزان مصرف تا اندازه ۲ درصد  افزایش می یابد و انتظار می رود تا پایان سال ۲۰۲۵ بازار به ۵۰ هزار تن برسد.

حلزون ، پرورش حلزون

تولید جهانی و فروش حلزون سطوح نسبتاً پایداری را حفظ می کند

تولید جهانی حلزون از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۶ رشد ناچیز اما ثابتی داشته و در سال گذشته به ۴۱ هزار تن رسیده است. این رشد از نظر ارزش، ۱۷۳ میلیون دلار بود که در حقیقت این خود  درآمد تخمینی تولیدکنندگان حلزون است. پنج تولیدکننده عمده حلزون، یعنی مراکش (۱۵ هزار تن در سال ۲۰۱۶)، اسپانیا (۶/۵ هزار تن)، اندونزی (۵/۹ هزار تن)، چین (۲/۹ هزار تن) و رومانی (۲ هزار تن) که بیش از سه چهارم تولید جهانی حلزون ها را تشکیل می دهند.  در مراکش، از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۶، سطح تولید سالانه ۸/۴+ درصد افزایش یافت. در مقابل، در رومانی، در طول دوره روند رشد نسبتاً ثابت باقی ماند.

تقریبا ۸۰ درصد از تولید حلزون برای صادرات در نظر گرفته شده است

حلزون یک کالا با بازار داد و ستد  گسترده است،  که سهم صادرات  آن از کل تولید جهانی در سال‌های ۲۰۰۷-۲۰۱۶ حدود ۸۰ درصد بوده است.  این اندازه از داد و ستد و شدت آن با توجه به فواصل قابل توجه بین مراکز اصلی تولید کننده حلزون و کشورهای مصرف کننده کلیدی تعیین می شود.

مراکش همچنان بزرگترین تامین کننده حلزون در بازار جهانی است

در سال ۲۰۱۶، حجم صادرات جهانی  با توجه  به یک الگوی روند پر افت و خیز به مجموع به ۳۳ هزار تن رسید. مراکش (۲/۹هزار تن)، اندونزی ۴/۳ هزار تن)، رومانی (۷/۲ هزار تن)، فرانسه (۶/۲هزار تن)، چین (۱/۹هزار تن) و بوسنی و هرزگوین (۱/۴ هزار تن) تامین کنندگان اصلی جهانی بودند. حلزون ها مجموعاً ۶۶ درصد از صادرات جهانی را به خود اختصاص داده اند. از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۶، رومانی (۲۳/۶+ درصد در سال) و فرانسه (۲۳/۳+ درصد در سال)  بالاترین سرعت  تامین را در بین در میان صادرکنندگان عمده داشتند.

اسپانیا  و فرانسه واردکنندگان اصلی حلزون هستند.

حجم واردات جهانی و فروش حلزون در سال ۲۰۱۶ بالغ بر ۳۱ هزار تن بوده که معادل ۱۱۹ میلیون دلار از ارزش کل واردات است. پویایی واردات به طور کلی مطابق  با صادرات بود: این جریان های تجاری در سطح جهانی مکمل یکدیگر هستند. در سال ۲۰۱۶، اسپانیا (۱۰/۲ هزار تن)، فرانسه (۶/۴ هزار تن)، بوسنی (۱/۷هزار تن) و پرتغال (۱/۶ هزار تن) مقاصد اصلی واردات حلزون بودند که مجموعاً ۶۳ درصد از واردات جهانی را تشکیل می دادند. از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۶، بوسنی و هرزگوین با CAGR  ۲۴/۹ % بالاترین نرخ رشد واردات را داشت. با توجه به حجم قابل توجه صادرات که تقریباً منعکس کننده حجم واردات است، افزایش سریع را می توان تا حد زیادی به صادرات مجدد نسبت داد.  رومانی (۱۲/۱+%) و فرانسه (۱۱/۶+%) نیز افزایش محسوسی از نظر واردات حلزون در دوره مورد بررسی ثبت کردند.

 

وضعیت کسب و کار و فرو ش حلزون در ایران

در حال حاضر در ایران  شرکت هایی نیز در زمینه پرورش حلزون  و فروش فرآورده های آن از جمله خاویار حلزون، در استان های مختلف از جمله اصفهان  و.. فعالیت دارند  و  در سطح روستایی با وجود پتانسیل بالا با توجه به شرایط این کار  فعالیت خاصی مشاهده نمی شود و  شاید بیشترین فعالیت در زمینه صادرات این موجود به خصوص به کشورهای اروپایی است . با این حال آنچه مسلم است پتانسیل مناسب این  کسب و کار جهت توجه و فعالیت است. بازاری که در جهان هم اینک توانسته بخش های مهمی از صنعت تولید غذا و وسایل آرایشی را به خود اختصاص دهد.