
اگر به شخصیت شناسی در کسب و کار اعتقاد ندارید، حتما این مقاله را بخوانید!
شاید شما هم جزء آن دسته از افراد باشید که بدون توجه به روحیات و یا شخصیت فرد صرفا به عنوان دوست بودن و یا آشنایی سطحی تصمیم به راه اندازی کسب و کار و یا استخدام وی در محیط کاری میگیرید. یا اینکه خود، بدون خودشناسی کافی در صدد مدیریت یک فعالیت کاری هستید. اما در دنیای امروزی که هر فعالیتی ابزاری برای سنجش دارد، منطقی این است که در کنار آشنایی اولیه شخصی با فرد، به صورت جزئیتر هم بر مبنای تستهای معتبر سنجش لازم را انجام دهید. شاید نکتهای باشد که از نظر شما دور مانده است. البته این بدان معنا نیست که پس از دریافتن نقطه ضعفی در فرد، از وی بطور کامل چشم پوشی کنید یا با دانستن نقطه ضعف خود از ادامه کار منصرف شوید. شناخت قدم اول است و بعد می توان به صورت آگاهانه در صدد ارتقای خود حرکت کرد.
اما در حوزه کسب و کار ما سه تست اصلی را پیشنهاد میکنیم که تفسیر مجموع آنها میتواند تصویری مطلوب از شخصیت کاری فرد را در اختیار قرار میدهد. تصویری که گام اول در موفقیت کاری شماست.

برای آشنایی اولیه ضروری است کمی تئوری وار صحبت کنیم!: هوش هیجانی چیست؟
هوش هیجانی طبق تعریف مرسوم و اولیه، توانایی مدیریت رفتارها و هیجانات با توجه به درک متقابل از رفتار دیگران و بکارگیری یک رفتار مناسب در تعاملات اجتماعی است. تعاریف مختلفی توسط افراد در این خصوص ارایه شده است که تعریف عملیاتی و نهایی را رون بار ان، ارائه نمود. طبق نظر وی هوش هیجانی عبارت است از:
دانش ها و توانایی های اجتماعی و هیجانی که قابلیت های کلی ما را در پاسخ به نیازهای محیطی تحت تاثیر قرار می دهد.
بر این مبنا وی برای سنجش هوش هیجانی افراد تستی را طراحی نمود که یکی از معتبرترین تستها در این زمینه است. تست هوش هیجانی بارآن دارای ۵ مولفه اصلی و ۶ زیر مولفه است که مورد سنجش قرار می گیرد.
بعد درون فردی:نشانگر مهارت ها ، ظرفیت ها و پتانسیلهای درونی شماست (شامل زیر مولفههای عزت نفس،استقلال،خودآگاهی هیجانی، خودابرازی،خودشکوفایی)
بعد برون فردی: تصویری از عملکرد و مهارت های ارتباطی شما با دیگران ( شامل زیر مولفههای همدلی، روابط بین فردی،مسئولیت پذیری اجتماعی)
توان سازگاری :نشانگر قابلیت انعطاف و حل چالش ها و نیازهای محیطی شما(شامل زیر مولفههای انعطاف پذیری،حل مساله،واقع گرایی)
کنترل استرس: نشانگر توانایی مدیریت و مقابله موثر با تنشها (شامل زیر مولفههای تحمل فشار روانی،کنترل تکانش)
خلق عمومی: توانایی لذت از زندگی و خلق نگرش مثبت (شامل زیر مولفههای شادمانی،خوش بینی)
اما هوش هیجانی در کسب و کار چه نقشی دارد؟
- افراد با هوش هیجانی بالا راحتتر میتوانند با احساسات دیگران درگیر شوند و نقطه نظرات آنها را درک کنند. این افراد در ارتباط برقرار کردن و مدیریت رفتارشان قویتر هستند. آنها شنوندگان خوبی هستند و وجود آنها موجب اعتمادسازی و کاهش تنش و فشار روانی است. پس وجود چنین افرادی در سازمان میتواند نحوه ارتباط با مشتریان را تقویت کند و موجب جذب مشتریان وفادار به برند برای کسب و کارتان شود.
- اگر شما درک درستی از احساس طرف مقابل داشته باشید و احساسات و هیجانات خود را در برخورد با مدیر، همکار و یا مشتری خود مدیریت کنید، این عوامل تاثیری مستقیم بر پیشرفت کسب و کار دارد.
- فرض کنید مدیری هستید که به هنگام ارایه عملکرد ضعیف تیمش بجای فریاد کردن به ریشهیابی مساله میپردازد و با رویکردی گروهی به حل مشکل میپردازد. در این صورت شما فردی با هوش هیجانی بالا هستید.
- یا اگر شما مدیری با هوش هیجانی مطلوب باشید و خودآگاهی شما در حدی باشد که بدانید فشردگی کارها موجب استرس و پایین آمدن کیفیت کارتان شده است، برنامه ریزی فعالیتها را به گونهای جلو میبرید که زمان کافی برای مدیریت استرس خود داشته باشید.
- یا حتی اگر شما فردی هستید که بدنبال تحول، ارایه ایده نو و راهاندازی کسب و کار باشید و هوش هیجانی شما مطلوب باشد، با گفتگو، همفکری و هماهنگی همکاران خود را پیدا کرده و فعالیت را استارت میزنید. حتی شما در صورت آاهی کامل بدنبال افرادی خواهید گشت که هوش هیجانی مقبولی داشته باشند.
آیا هوش هیجانی قابل ارتقاست؟
پاسخ مثبت است…شما می توانید هوش هیجانی را ارتقا دهید اما این فعالیت پس از شناخت سطح اولیه هوش هیجانی شما و آگاهی از نقاط قوت و ضعفتان میسر است. پس هم اکنون با دانلود اپلیکیشن “پلتفرم توانمندسازی نت حامی” سنجش اولیه را انجام دهید.