
آیا شما ویژگی یک کارآفرین را دارید؟
آیا شما ویژگی یک کارآفرین را دارید؟
بسیاری از افراد کارآفرین زندگی خود را با سرمایه اندک شروع می کنند. بسیاری از آنها از خانوادههایی میباشند که سرمایه ناچیزی دارند ولی دارای تواناییهای بسیار در به وقوع پیوستن رویاهایشان به حقیقت میباشند. رشد کردن در این محیط سخت نیازمند این میباشد که کارآفرینان تبدیل به افرادی مقاوم و رقابتپذیر شوند و ویژگی های خاصی را در خود تقویت کنند. اما اینکه چه ویژگیهای خاصی کارآفرینان را متمایز میسازد، مواردی است که هر فرد نیاز به بررسی درون خود دارد. مقاله زیر بخشی از کتاب “کسب و کار جوانان” نوشته دکتر محمود احمدپور داریانی است که در آن به بررسی ویژگیهای اشخاص کارآفرین میپردازد. شما در انتهای این مقاله میتوانید با امتیاز دهی به این شاخص ها، پتانسیل خود را در مسیر کارآفرین شدن شناخته و بر آن مبنا نقاط ضعف خود را برطرف کنید.
حرکت در مسیر کارآفرین شدن به انرژی احتیاج دارد
کتابی به نام “سازمان سازان” یک کارآفرین را شخصی میداند که از صفر و هیچ یک کسب و کار را ایجاد کرده و پیشرفت میکند. با انرژی بسیار زیاد کسب و کار خود را راه اندازی کنید و آن را تا رسیدن به موفقیت پیش ببرید. انرژی لازم برای موفق شدن یک کارآفرین تنها از طریق ذهن معقول، فعالیتهای فیزیکی و روابط عمومی قوی حاصل میشود.
افراد جوان به طور طبیعی دارای مقدار زیادی انرژی میباشند ولی همیشه نمیدانند با آن چه کار کنند. اگر شما بتوانید مقداری از انرژی خود را به سمت فعالیتهای مفید سوق دهید (مانند کسب و کار خودتان) پاداشهای مالی و مهیج خوبی بدست خواهید آورد. بسیاری از دانش آموزانی که راه کارآفرین شدن را بطور کامل طی کردند، کسب و کار خود را با تلاش قابل توجهی شروع کردهاند.
ویژگیهای کارآفرینان موفق
مصاحبه با افراد کارآفرین موفق نشان میدهد که بسیاری از آنها از سن کم شروع به کار کردهاند. بعضی از آنها در سن پایین ویژگی های کارآفرینان که لازمه موفقیت میباشد را دارند. هیچ شخصیتی با تمام ویژگیهای شخصیتی که لازمه موفقیت میباشد به دنیا نمیآید. اگر شما محرک و انگیزه داشته باشید، دیگران میتوانند توسط شما پیشرفت کنند. با نگاهی به لیست پایین شما میتوانید مشخصات یک کارآفرین و مواردی که فکر میکنید قادر به گسترش آن هستید را انتخاب کنید:
انعطاف پذیری (قابلیت انطباق): توانایی اینکه از عهده موقعیتهای جدید برآیید و پیدا کردن راه حلهای مفید برای مشکلات
رقابت پذیری: میل به رقابت کردن بین خود با دیگران
اطمینان: این باور را داشته باشید که شما قادر به انجام کاری که آغاز کردید و به سرانجام رساندن آن میباشید.
پیش بردن: میل به اینکه با کار کردن سخت به هدفهای خود برسید.
صداقت: تعهد داشته باشید که از دروغ دور بمانید و در خرید و فروش با دیگران راستگو و بی ریا باشید. کم فروشی نکنید و صداقت خود را با ارایه کالا و خدمات با کیفیت نشان دهید. خوش قول باشید و وفای به عهد را سر لوحه کار خود قرار دهید. فراموش نکنید که آدم خوش قول شریک مال مردم است.
سازماندهی: توانایی اینکه زندگی شخصی خودتان و کارتان را برنامه ریزی کنید و اطلاعات لازم برای هر دو را داشته باشید و در مسیر برنامه ریزی کارتان قادر باشید به شایستگیها، مهارتها، دانش، تجربه، تخصص و تحصیلات دیگران احترام بگذارید و از ارزشهای دیگران برای برنامهریزی کارتان و در کار تیمی بهرهبرداری کنید.
متقاعد کننده: ابتکار این را داشته باشید تا اشخاص را متقاعد کنید و به نظرات و مقصود شما توجه کنند.
انضباط: توانایی اینکه حواس خود را روی برنامهها، موعدها و فرصتها متمرکز کنید
پشتکار: از تسلیم شدن دوری کنید و با وجود موانع با قدرت و علاقه به سمت اهداف حرکت کنید. فراموش نکنید که درصد کارآفرینان دارای پشتکار بالا و مستمر بسار بیشتر از کارافرینانی است که صرفا از هوش خود بهره بردند.
مخاطره پذیری: جرات این را داشته باشید که خودتان را در معرض شکست احتمالی قرار دهید.
ادراک: توانایی اینکه به صحبت دیگران گوش دهید و فکر خود را به اشخاص دیگر منتقل کنید. البته مواظب باشید تمام طرح و ایده خود را از ابتدا لو ندهید.
فرد کارآفرین مثبت فکر میکنند
شما شخصی میباشید که خودتان تصمیم میگیرید که چگونه موفق شوید.
بسیار مهم میباشد که شما نقاط قوت و ضعف خود را تشخیص دهید. سعی کنید هر روز بهتر شوید. حضرت علی (ع)می فرمایند: امروز ما نباید مثل دیروز باشد و فردا نباید مثل امروز باشد. زمانی که شما درباره خودتان و جهان احساس خوبی داشته باشید روزهای بهتری را در مدرسه، دبیرستان و خانه سپری خواهید کرد. این یک خوش بینی یا حالت مثبت میباشد. کارآفرینان خوش بین هستند. آنها مجبور هستند جایی که اشخاص دیگر مشکلات را میبینند فرصتهای درست را شناسایی کنند.
نقطه ضعف افراد کارآفرین
کارآفرینان ایرانی غالبا در خصوص سازماندهی یک تیم کارآمد و ایجاد انگیزه و شوق کار در آنها دچار ضعف میباشند. یکی از علل عمده کم دوام بودن موفقیت کارآفرینان ایرانی و این که پس از گذشت دو یا سه نسل کسب و کارشان بسته و تعطیل میشود و یا کوچک و محدود میماند این است که نمیتوانند سازماندهی کنند. نمی توانند در دیگران انگیزه و ذوق و شوق کار ایجاد کنند و از توان و انرژی و پتانسیل دیگران هم بهره ببرند و بعضا از سازماندهی و راه دادن دیگران در کسب و کارشان میترسند.
برای کارآفرین شدن از کجا باید شروع کرد
در مرحله اول اگر توانایی کارآفرین شدن و راه اندازی کسب و کار را در خود می بینید، بهتر است به جستجوی ویژگیهای کارآفرینانه خود بپردازید. پس با مطالعه ویژگیهای ارایه شده در این مقاله در هر شاخص از یک تا ده به خود نمره دهید. با بررسی توانمندی ها و نقاط ضعف خود در هر یک بدنبال برطرف کردن کاستی ها و استفاده از توانمندی هایتان باشید. این شاخص ها را هر ماه نمره دهی کرده و رصد کنید. با این کار گام اول را بر خواهید داشت.
اگر هنوز موردی هست، حتما کتاب کسب و کار جوانان را مطالعه کنید.